Eesti keeles English
Türkçe
Estonya » Doğa »

Doğa

25.07.2017

Kontrol altında tutulan bitki örtüsü ile Deniz İklimi

Estonya’nın iklimi Baltık kıyısındaki diğer ülkelerle benzerlik göstermektedir. Ülkenin denize yakınlığı nedeniyle, gökyüzü genellikle bulutludur, ilkbahar ve sonbahar yağmurludur, kışın ise yağmurlar yerini kara bırakır. Deniz, iklimi biraz ılımanlaştırmaktadır. İlkbahar ve yaz aylarında denizden serin esintiler gelmektedir. Bu nedenle Temmuz ayında ortalama sıcaklık 17 derecedir ki bu anormal değildir. Yine de sıcaklık yaz aylarında 30 dereceye kadar yükselebilmektedir. Sonbahar ve kışta ise deniz yaz boyunca emmiş olduğu ısıyı açığa çıkarır bu nedenle kışın ortalama sıcaklık -5 derece civarıdır.

Estonya’nın en yüksek noktası, deniz seviyesinden 318 metre yükseklikte olan Suur Munamägi (Büyük Yumurta Tepesi)’dir. Estonyalılar bu en yüksek noktadan gurur duyarlar ve bu haklı bir gururdur - Hatta Suur Munamägi Baltık bölgesindeki en yüksek noktadır. En etkileyici jeolojik özelliklerinden biride Finlandiya Körfezi’nde, deniz kenarında yer alan kalker kayalıklarıdır. Baltık kıyılarında, başka hiçbir yerde bu tür yüksek ve güçlü kalker kayalıkları bulunmamaktadır. Kalker milli bir taştır.

Ormanlar, çayırlar, göller ve bataklıklar

Ormanlar Estonya’nın yarısından fazlasını kaplamaktadır. En yaygın ağaç türleri; çam, ladin ve huş ağacıdır. Ormanlar av açısından zengindir. 11 700 Geyik, 50 000 karaca, 17 000 yaban domuzu, 17 000 kunduz, 800 vaşak, 600 ayı ve 100 kurt vardır. Estonya, Finlandiya ve İsveç ile birlikte, ormanlık arazi yüzdesinin en fazla olduğu ülkelerden biridir. Ormanların idaresi ve odun üretimi Estonya ekonomisi için oldukça önemlidir. Estonya ormanlarının üçte birinden fazlası koruma altındadır. Koruma altındaki bu bölgelerde, Avrupa’nın diğer bölgelerinde uzun zaman önce yok olmuş olan ilkel orman örtüsü çeşitlerine rastlayabilirsiniz. Tartumaa’daki Järvselja Ormanı ve Ida-Virumaa’daki Poruni ormanı bu ilkel ormanların örnekleridir.

Estonya’daki çayırlar Batı Avrupa’ya kıyasla oldukça zengin ve çeşitlidir. Yazları, köy çevresinde gezinen turistler, çeşit çeşit ve rengârenk yol çayırlarını keşfedebilirler. Ağaçlandırılmış çayırlar, bitki türleri bakımından en zengin yerlerdir. Pärnumaa şehrindeki Vahenurme bölgesinde yer alan ağaçlandırılmış çayırların her bir metre karesinde 74 farklı bitki türü vardır. Böyle bir botanik yaşam çeşitliği Avrupa’da nadir olarak bulunur. Yüzyıllar öncesinde, Finlandiya’nın güneybatısında, İsveç’te ve Avrupa’nın diğer bölgelerinde ağaçlandırılmış çayırlar bulunmaktaydı. Günümüzde işe bu tür çayırlar sadece Estonya’da bulunmaktadır.

Estonya binlerce gölün olduğu bir ülkedir. Estonya topraklarında 1200’e yakın doğal göl vardır. Bunlardan en büyüğü Avrupa’nın en büyük 4. tatlı su gölü olan Peipsi gölüdür. Estonya’daki göllerin birçoğu küçüktür ve ülkenin güneyinde yer alır. Peipsi ve Võrtsjärv gibi büyük göller balık bakımından zengindir. Peipsi Gölünde alabalık gibi nadir bulunan türler bulunmaktadır. Võrtsjärv Gölü ise oldukça leziz olduğu kabul edilen levrek ve yılan balığı ile ünlüdür.

Estonya’da birçok nehir bulunmaktadır fakat bunlardan sadece 10 tanesi 100 kilometreden daha uzundur. En önemli nehirler Parnu ve Emajõgi Nehirleridir.

Estonya’nın beşte biri bataklıklarla kaplıdır. Bunlar genelde ülkenin orta ve batı kısımlarında bulunurlar. Bataklıkları görmek için gidilebilecek en iyi yer Estonya’nın Batısında yer alan Soomaa Ulusal Parkı’dır. Soomaa Estonca “Bataklık Arazisi” anlamına gelmektedir ve bataklıklar parkın büyük bir çoğunluğunu kaplamıştır ve turba tabakasının kalınlığı bazı yerlerde 7 metreye kadar ulaşmaktadır.

Adalar

Estonya’da 1500’den daha fazla ada bulunmaktadır. Bunlardan en büyüğü 2900 kilometrekare genişliğindeki Saaremaa’dır. Yüzölçümü bakımından Saaremaa’yı Hiiumaa, Muhu ve Vormsi izler. Adalar ve Kıyı bölgeleri, göçmen su kuşların güzergâhında olmaları nedeniyle ilginç bir nitelik de taşırlar. Yılda iki kez -ilkbahar ve son baharda- birbirinden farklı yüz binlerce kuş Estonya’yı ziyaret eder. Bunlardan yabani kaz, kuğu, pufla kuşu ve birçoğu koruma altında olan türlerdendir.

Deniz ikliminin hafifliği ve adanın alçak ve düz yüzeyi Saaremaa’yı bitki örtüsü ve hayvancılık açısından zengin bir alan yapmaktadır. Orkidenin nadir bulunan ve güzel olan birçok türü pek çok yerde görülebilir ve fok gibi türüne az rastlanan birçok hayvanda adada yaşamaktadır.

Ayrıntılı bilgi için:
http://www.estonica.org

TopBack

© Estonya Büyükelçiliği, Ankara Gölgeli Sok. No:16, Gaziosmanpasa, 06700 Ankara, tel. (90 312) 40 56 970, e-mail: