Eesti keeles English
Türkçe
Konsolosluk Bilgileri » Schengen »

Schengen-sınırları birleştiriyor

25.07.2017

Schengen ne demektir?

1985 yılında Fransa, Almanya, Belçika, Lüksemburg ve Hollanda kendi dahili sınırlarını geçicek olan kişilerden kontrolleri kaldırma kararı almışlardır.

Anlaşmanın imzalanmış olduğu Lüksemburg'daki Schengen işimli küçük kasabanın adına itafen bu serbest kontrol sınır bölgesi daha sonra Schengen bölgesi olarak anılmaya başlanmıştır.

Bugün Schengen bölgesi 24 ülkeden oluşmaktadır, ve birçoğu Avrupa Birliği (AB) bölgesi ile örtüsmektedir. Her ne kadar İngiltere, İrlanda, Kıbrıs, Bulgaristan ve Romanya AB üye ülkeleri olsalar da, Schengen anlaşmasını imzalamamışlardır. Ayrica Norveç ve İzlanda, AB üyesi ülkelerden olmamalarına rağmen Schengen bölgesinin birer parçalarıdır.

Schengen'in temel kurallarından biri kişilerin serbest hareketidir. Dahili sınırların geçişlerinde kişilere kontroller uygulanmamaktadır. Sınır kontrolleri sadece Schengen bölgesinin harici sınırlarında olmaktadır.


Schengen Bölgesine girmek için değişmez kurallar

Estonya'nin da dahil olduğu AB üye ülkeleri vatandaşları geçerli bir pasaport veya kimlik kartlarını Schengen bölgesi’ne girerken sunmalıdırlar.

Schengen ülkesi olmayan ülkelerin vatandaşları, geçerli pasaportlarının yanı sıra diğer başka evrakları, örneğin seyahatlerinin amacini kanıtlayan belgeler gibi, sunmak zorundadırlar. Bunun dişinda, ayrica sinir koruma Schengen Bölge’sinde kişinin kalmasını destekliyecek gerekli kaynakların kanıtlarını sorma hakkına sahiptir.


Schengen ülkesi olmayan ülkelerin vatandaşlarının Schengen Bölgesini ziyaret etmesi

Schengen Bölgesi'ne vizeye gerek olmadan girebilen Schengen ülkesi olmayan ülkelerin vatandaşları Schengen bölgesine ilk giriş tarihlerinden itibaren 6 aylık süre zarfında 90 güne kadar kalabilirler.

Schengen Bölgesi'ne vize gerekli olarak girebilen Schengen ülkesi olmayan ülkelerin vatandaşları vizesinde uygulanan koşullar dahilinde Schengen bölgesinde ilk giriş tarihlerinden itibaren 6 aylık süre zarfında 90 güne kadar kalabilirler.

Schengen ülkesi olmayan ülkelerin vatandaşı, sınır kontrollerinden geçerek Schengen ülkesine girerken pasaportuna konan mühür, o kişinin Schengen bölgesinde kalışının resmi başlangıçını işaret etmektedir. Ayrica kişinin pasaportu kişi Schengen Bölgesi'nden ayrılırken de mühürlenecektir.

Eğer kişinin pasaportu Schengen mührüne sahip değilse, sınır koruma bu kişinin Schengen bölgesinde kalmak için gereklilikleri yerine getirmediğine veya yerine getiremeyeceğine inanma hakkına sahiptir.


Kişilerin serbest hareketi ile Schengen Ülkeleri'nde güvenlik nasıl garanti edilecektir?

Schengen üye ülkelerinin güvenliğini garanti etmek ve organize suçların yayılımını önlemek için Schengen Bilgi Sistemi (SİS) Schengen ülkeleri için taşarlanmıştır.

Eger Schengen bilgi sistemi veritabanında başvuran kişinin girişinin önlenmesi yönünde uyarı varsa, Schengen vizesi reddedilebilir. Hatta bu uyarı kişinin evrakları teslim edip başvurusunu yapmış olduğu ülkenin dışındaki bir ülke tarafından verilmiş dahi olabilir. Ayrica vize gerekliliğinden muaf olan fakat hakkında uyarı düzenlemiş olan kişiler için de Schengen bölgesine giriş reddedilebilir.


Önemli noktalar!

  • AB vatandaşlarının (Estonyalılar da dahil) dahili Schengen sınırını geçerken her ne kadar belgeleri kontrol edilmese de yine de yanlarında pasaportlarını veya kimlik kartlarını taşımaları gerekmektedir. Polis, göçmenlik yetkilileri gibi makamlar gerekli olduğunda Schengen ülkelerinde kimlik belirleyici belgeleri kontrol etme hakkına sahiptir.

  • Yolcu, Schengen vizesine, seyahat edeceği ilk ülkenin temsilciliğinden (örneğin elçilik) başvurmalıdır. Eğer yolcu birden fazla Schengen ülkesini ziyaret edecekse ve hangisinin gitmek istediği esas ülke olduğunu bilmiyorsa, Schengen bölgesine gireceği ilk ülkenin elçiliğinden vize başvurusunu yapmalıdır.

  • Schengen ülkelerinden birinde oturma iznine sahip olan Schengen ülkesi olmayan ülkelerin vatandaşlarının diğer Schengen ülkelerine seyahat etmek için vizeye ihtiyaçlari yoktur.

  • Estonya'nın Schengen bölgesi'ne katılımından önce düzenlenen Estonya vizeleri sadece Estonya’ya seyahet etmek için kullanılabilir.

  • Estonya'nın Schengen bölgesi’ne katılımından önce düzenlenen Schengen vizeleri Estonya’nın katılımından sonra Estonya'da da geçerli olacaktır.

  • Schengen vizesi Fransa ve Hollanda'nın denizaşırı topraklarında geçerli değildir.

  • Schengen vizesi Monako Prensliğı'ne seyahat için geçerlidir.

 

 

TopBack

© Estonya Büyükelçiliği, Ankara Gölgeli Sok. No:16, Gaziosmanpasa, 06700 Ankara, tel. (90 312) 40 56 970, e-mail: