Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, temaslarda bulunmak üzere 18-19 Ekim 2017 tarihlerinde Estonya’nın başkenti Tallin’e bir ziyaret gerçekleştirdi.
Bakan Çelik, resmi ziyaret kapsamında Estonya Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Marko Mihkelson ile bir araya geldi.
Bakan Çelik ayrıca, Estonya Cumhurbaşkanı Kersti Kaljulaid’i ziyaret etti.
Bakan Çelik, Estonya Dışişleri Bakanı Sven Mikser ile baş başa ve heyetler arası görüşmede bulundu.
Bakan Çelik, Estonya Dış Politika Enstitüsü’nde “Avrupa, Ortak Geleceğimiz: Bir Türk Bakış Açısı” başlıklı bir konuşma yaptı.
Bakan Çelik, Tallin ziyareti esnasında Estonya medyasına mülakatlar da verdi.
Bakan Çelik’in Tallin temaslarında, Türkiye-AB ilişkilerindeki son gelişmeler, Estonya’nın AB Dönem Başkanlığı, terörle mücadele ve ikili iş birliği imkanları ele alındı.
1 Temmuz 2017 itibariyle AB Dönem Başkanlığını devralan Estonya’nın Başbakanı Ratas Türkiye'ye resmi ziyarette bulundu.
Ziyaret çerçevesinde görüşmelerde ikili ilişkiler ve Türkiye-AB ilişkilerinin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konulardaki güncel gelişmelerin ele alındı.
Başbakan Ratas Gaziantep’te geçici barınma merkezlerini de ziyaret etti.
Daha fazla bilgi için:
Sat, 09 Sep 2017 11:37:37 GMT https://estemb.org.tr/tur/esileht/etkinikler/aid-121492
|
Estonya Dışişleri Bakanı Sven Mikser, 18 Temmuz 2017 tarihinde gerçekleşen Türkiye’ye resmi ziyareti esnasında iki ülke arasındaki iyi ilişkilerinin devam edeceğini ve Estonya’nın AB-Türkiye diyaloguna daha katkıda bulunmak istediğini ifade etti. Türkiye Başbakan Binalı Yıldırım, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Meclis Başkanı İsmail Kahraman ile yapılan toplantılarda Türkiye’nin iç siyasal durumu ve bölgesel güvenlik, konuşulan konulardan bazılarıydı.
Mikser, Estonya AB Dönem Başkanlığı’nın AB-Türkiye ilişkilerini ilerletmeye çalışacağını söyledi. Mikser, ‘Mülteci krizi, ekonomi, terörizme karşı müdahale ve gümrük birliği gibi AB ile birçok ortak ilgi alanlarını paylaşan Türkiye ve AB’nin arasındaki açık diyalogunu destekliyoruz’ dedi. ‘AB ve Türkiye’nin güçlü işbirliği ortak sorunların üstesinden gelebilmek için gereklidir’ diye ekledi. Mikser, AB genişlemesi politikası net kriterlere dayandığını ve tüm üye adaylarından, Türkiye dahil olmak üzere, Avrupa demokrasi ve hukuk standartlarına uymak beklendiğini söyledi.
Mikser, Türkiye’nin mülteci krizinin üstesinden gelmek için verdiği katkıyı takdir etti. ‘AB-Türkiye anlaşmasının yerine getirilmesi Avrupa’nın mülteci krizine çözüm bulma açısından çok önemlidir. 3,2 milyon mülteciye ev sahipliği yaptığı için Türkiye’yi takdir ederiz’. Mülteci krizinin de aynı şekilde Estonya için AB Komisyonu Dönem Başkanlığı esnasında bir öncelik olduğunu ifade etti.
Mikser, bir sene önce Türkiye’de meydana gelen darbe girişimi esnasında hayatını kaybeden veya yararlanmış vatandaşların ailelerine taziyede bulundu. Darbe girişiminden sonra Türkiye’de uygulayan tedbirler hukuk devlet ilkelerine, tüm vatandaşların yasal hakları dahil olmak üzere, uygun olmalıdır diye ekledi.
Mikser ayrıca ana muhalefet partisi CHP Genel Başkanı Sn. Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Sn. Öztürk Yılmaz ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ile Türkiye’nin iç politikasındaki gelişmeler hakkında konuşmak üzere görüştü.
Estonya'nın Ankara Büyükelçisi Marin Mottus, "(Türkiye) Burası görülmesi gereken birçok yere ve mirasa sahip, içinde çeşitlilikleri barındıran büyük bir ülke. Turistler tarafından İstanbul ya da kıyı kentleri kadar bilinmese de ben kendimi Ankara'da iyi hissediyorum." dedi.
Büyükelçi Mottus, sık sık ziyaret ettiği Ankara Kalesi'ndeki Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi'nde AA muhabirine Türkiye'deki yaşamını, diplomasi temposuna ara verdiğinde kentte nasıl vakit geçirdiğini ve 1 Temmuz'da Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığını devralan ülkesinin ajandasında neler olduğunu anlattı.
Bir yıldır Türkiye'de görevli olan Mottus, "Türkiye'ye dair izlenimlerim uzun bir hikaye. Bütün bir gün ve gece anlatabilirim. Burası görülmesi gereken birçok yere ve mirasa sahip, içinde çeşitlilikleri barındıran büyük bir ülke. Turistler tarafından İstanbul ya da kıyı kentleri kadar bilinmese de, ben kendimi Ankara'da iyi hissediyorum." dedi.
Kendini "kent insanı" diye tanımlayan Büyükelçi Mottus, Ankara'da en sevdiği mekanlardan birinin insanların günlük hayatlarına dair tarihi eşyaların, paraların, mektupların yer aldığı Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi olduğunu söyledi. Mottus, "Ankara'da çok iyi müzeler olduğunu söylemem gerek. Bazılarını birkaç kez ziyaret ettim. Anadolu Medeniyetleri Müzesi bunlardan biri. Aynı zamanda, Anıtkabir'de yer alan müzeyi de çok ilgi çekici buluyorum." diye konuştu.
Mottus, Türkiye'ye gelenlere Anıtkabir'deki Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi'ni ziyaret etmelerini "Elbette, Anıtkabir Mustafa Kemal Atatürk'e saygı sunmak için ziyaret edilmeli. Ancak müze bölümünde geçireceğiniz zaman da Türkiye'yi anlamanız için çok önemli." sözleriyle tavsiye etti.
Diplomasi çalışmalarının yorgunluğunu, özellikle yoğun bir haftayı geride bıraktığı zaman, dinlenerek, kahve ve iyi kitaplar eşliğinde atmaya çalıştığını söyleyen Mottus, "Burada bazı arkadaşlar edindim. Bana Ankara'daki birçok değişik yeri tanıttıkları için onlara minnettarım. Bir yandan da kentin kültür ajandasını ve konserleri takip ediyorum. Türkçe öğrenmeye çalıştığım için sokakta zaman geçirmeye çalışıyorum. Bir dili öğrenirken en iyi yardımcılarınız sokaklardır. Kendinizi yüzme bilmeden havuza atar gibi sokağa atıyorsunuz." dedi.
Yemek pişirmeyi çok sevdiğini ve genellikle aynı balıkçı, kasap ve manavdan alışveriş yaptığını söyleyen Mottus, Osmanlı döneminin tariflerini içeren bir yemek kitabına bakarak Estonya'daki arkadaşlarına Türk yemekleri yaptığını da anlattı.
Türkiye'deki yerel özellikleri keşfetmeye devam ettiğini belirten Mottus, "Dolmuşa birkaç defa bindim. Özellikle doğru dolmuşa bindiğimden, ineceğim yere vardığımdan emin olmadığım zamanlarda dolmuştaki insanlar çok yardımcı oluyor. Dil bilmediğinizi anladıklarında da size yardım etmenin kendilerince bir yolunu mutlaka buluyorlar. Bunlar müthiş deneyimler. Ayrıca, harika çaylarınız var. Ben aslında kahve tiryakisiyim. Ancak bir insan, Türkiye'de kolayca çay tiryakisi olabilir." dedi.
Dışişleri Bakanlığındaki görevine başlamadan önce çevirmenlik yaptığını da belirten Mottus, şimdiye kadar Gabriel Garcia Marquez ve Javier Marias gibi İspanyol ve Latin Amerikalı yazarların kaleme aldığı yaklaşık 9 kitabı İspanyolcadan Estoncaya çevirdiğini söyledi.
Mottus, "Edebi çeviri yapmak, en eğlenceli faaliyetlerden biri. Elbette kendi işimi severek yapıyorum. Ancak severek yaptığım böyle işler de var. İki dil arasındaki süreçten çok keyif alıyorum." diye konuştu.
Alışverişte, sokakta, takside Türkçe konuşmaya çalıştığını belirten Mottus, "Türkçem biraz yavaş ilerliyor. Konuşmaya 'çok az Türkçe konuşuyorum, öğreniyorum' diye Türkçe başlayıp, ardından İngilizce devam ettiğim oluyor. Alışverişte pazarlık yapan biri değilimdir ancak, genellikle sayıları biliyorum. Örneğin kıyafette beden ölçüsü anlatırken '40' diyorum, renkleri biliyorum. Kendi sebze meyve alışverişimi 'lütfen, teşekkür ederim, bu ne kadar' sözlerini kullanarak kendim yapıyorum." dedi.
Estonya'nın AB dönem başkanlığını ilk kez üstlendiğini belirten Büyükelçi Mottus, AB ajandası doğrultusunda ülkesinin, dijital teknolojilere, elektronik hizmetlere, verilerin serbest ve güvenli dolaşımına odaklanacağını belirtti.
Mottus, Estonya'nın önceliklerinin, AB'nin kendi içinde ve ilişki kurduğu ülkelerle açık ekonomi yürütmesi, dijital Avrupa ve dijital dünyanın oluşturulması olduğunu vurgulayarak, güvenli ve kapsayıcı bir Avrupa hedeflediklerini söyledi.
Ülkesinin, AB'ye katılım sürecindeki deneyimlerini net bir şekilde hatırladığını belirten "Katılım süreci halka ve hükümete ekonomi, hükümet uygulamaları, insan hakları, basın özgürlüğü gibi durumların daha iyiye gitmesi konusunda çok yardımcı oldu." dedi.
Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinde de görüş ve deneyim alışverişinin önemli olduğunu vurgulayan Mottus, "Estonya, diyalog kanallarının her zaman açık tutulmasından yana bir ülke olmuştur. Birbirimizle konuşmak, ilerlemenin tek yoludur. AB'ye girmek, bir öğrencinin geçeceği ya da kalacağı türden bir sınav değildir. AB'ye katıldınız, şimdi her şey tamam, her şey gelişti diye bir şey yok." diye konuştu.
AB'ye katılım sürecinde gerçekleştirilen reformların süreçten ziyade ülkelerin kendisi için hayata geçirildiğine dikkati çeken Mottus, "Hükümet ve halk bu yolu tamamlamak için ortak çaba göstermeli." dedi.
Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi; Ankara dinleyicisinin yakından tanıdığı piyanist Hande Dalkılıç ve Eston çello sanatçısı Andreas Lend’e 21 Mart 2017 ’de ev sahipliği yaptı.
Beethoven’ın Op.102, Do major ve Brahms’ın sevilen ünlü mi minör piyano-çello sonatlarının yanı sıra sanatçılar, ülkelerinden müzikleri de bu konserde biraraya getirdi. Özkan Manav’ın “Üç Türküsü”, Dalkılıç’ın son albümü Çetin Işıközlü “Yukarı Fırat’dan Sarı Gelin ve Haydar” tanınmış Eston besteci Arvo Part ve Eino Eller’den parçalar konserin en çok ilgi çeken eserlerinden.
Eğitim, çalışma veya iş kurma amacıyla Estonya’ya gitmek isteyenlere tavsiye veren danışmanlar 01/03/2017 tarihinde göreve başladı.
Danışmanlar, hem Estonya’ya gitmek isteyenlere hem de yabancıları Estonya’ya davet eden işverenlere ve eğitim kurumlarına gerekli evraklar ve işlemler konusunda tavsiye verebilirler.
Estonya Polisi ve Sınır Makamlarına bağlı olarak toplam dört Estonya şehrinde çalışacaklar: Tallinn, Tartu, Jõhvi ve kısmen Pärnu.
Sorularınıza üç dilde cevap verebilirler – Estonyaca’da, İngilizce ’de ve Rusça ’da.
Danışmanlarla e-posta ([email protected]), Skype (EstonianPolice_MigrationAdvice) veya telefon (+372 612 35 00) ile temasa geçebilirsiniz. Daha fazla bilgi için tıklayın: www.politsei.ee/migrationadvice/
Estonya Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Marko Mihkelson ve beraberindeki heyet, TBMM'de temaslarda bulundu.
Konuk heyeti ilk olarak TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Taha Özhan kabul etti. Kabulün ardından Türkiye Estonya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu, heyet onuruna bir öğlen yemeği verdi. TBMM Şeref Holü'nde 15 Temmuz darbe girişiminde hasar gören yerleri ziyaret eden konuk heyet, daha sonra AB Uyum Komisyonu Başkanı Kasım Gülpınar ile görüştü.
Haberler:
http://www.yenihabergazetesi.net/estonya-heyetine-cumhurbaskanlik-sistemini-anlatti.html
http://www.gazeteyenisoz.com/haber-16394-bostan-estonya-disisleri-komisyon--uyeleriyle-bir-araya-geldi.html
http://www.meclishaber.gov.tr/develop/owa/haber_portal.aciklama?p1=139587
Estonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Marin Mõttus 14 Ekim 2016 tarihinde Mersin'de bulundu ve Vali Özdemir Çakacak’ı, Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'ı, Mersin Ticaret ve Sanayı Odasını ve Estonya Cumhuriyeti Mersin Fahri Konsolosu Nebil Taşçı'yı ziyaret etti. Estonya Büyükelçiliği Müsteşarı Leemet Paulson da Büyükelçi'ye ziyarette eşlik etti.
http://www.mersin.gov.tr/estonya-buyukelcisi-mottustan-vali-cakacaka-ziyaret
http://www.timeturk.com/estonya-buyukelcisi-mottus-mersin-valisi-cakacak-i-ziyaret-etti/haber-332554
http://www.milliyet.com.tr/estonya-buyukelcisi-mottus-mersin-valisi-mersin-yerelhaber-1598237/
http://www.mtso.org.tr/tr/haberler/estonya-ile-iliskiler-gelistirilmeli
Life in Estonia
‘Life in Estonya’, üç ayda bir yayınlanan ekonomiden topluma, kültürden turizme, Estonya’nın tüm kesimlerini kapsayan bir dergidir.
Flaş haberlerin yerine konuları derin araştıran dergi, Estonya’ya meraklı olan ve ilgi duyan okuyucular içindir. Her sayısı belli bir konunun üzerinde duruyor, örneğin bilişim ve iletişim teknolojileri, enerji, tıp, vs.
‘Life in Estonya’ dergisinin yeni sonbahar 2016 sayısı artık online olarak mevcuttur:
'Life in Estonya', sonbahar 2016