Eesti keeles English
Türkçe
Etkinlikler ve duyurular »

Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Paet: Vize muafiyetinin zamanı geldi

23.05.2011

Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Paet

AB ülkelerinden Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Paet, "Türkiye ile vize muafiyetinin zamanının geldiği"ni vurgularken, Türkiye'nin, AB'nin vize uyguladığı tek aday ülke olduğuna dikkat çekerek, bu durumu "iki yüzlülük ve haksız" olarak niteledi. AB Haber isimli internet sitesinin EUobserver'dan alarak Türkçe'ye çevirdiği makalede Paet, "Avrupa Komisyonu'nu, Türkiye ile vize liberalizasyonuna ilişkin bir yol haritasını sunmaya çağırmanın zamanının geldiğinin" altını çizdi.

Urmas Paet, AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin halen her zamankinden çok daha karmaşık olduğunu savundu. Pazartesi günü yapılacak AB Dışişleri Konseyi toplantısının Türkiye ile gelecekteki ilişkilerin tartışılması için fırsat oluşturduğunu söyleyen Paet, Türkiye ile hem dış politikası hem güvenlik konularında daha yakın bir iletişim gereğinin altını çizdi.

-"TÜRKİYE GÖÇ SORUNLARININ ÇÖZÜMÜNDE HAYATİ ROL OYNAMALI"-

 "Arap Baharı" konusunda da Türkiye'nin taşıdığı öneme vurgu yapan Paet, giderek artan biçimde göçmenlerin, Türkiye üzerinden AB'ye ulaşmaya çalıştıklarını belirterek, "Açık ki Türkiye, bu sorunlara çözüm bulmada hayati bir rol oynamalı" dedi.

Estonya Dışişleri Bakanı, vize muafiyetinin aday ülkelere sağlanmasının "doğal" gibi göründüğünü, ayrıca AB'nin bu tür uygulamalarının, yakın gelecekte AB üyesi olma olasılığı bulunmayan birçok ülke ile bulunduğunu anımsattı.

-"TÜRKİYE İLE VİZE MUHAFİYETİ NEDEN AB'DE HALA TABU?"-

Makalesinde "Türkiye'nin Avrupa ile güçlü ekonomik ve kültürel entegrasyonu dikkate alındığında AB'de vize muafiyetinin neden hala tabu olduğu sorusu gündeme geliyor" diye yazan Urmas Paet, Türkiye ile sorunun, Türkiye üzerinden AB'ye girmeye çalışan göçmenlerin oluşturduğunu belirtti.

Paet, bu bağlamla Türkiye ile AB arasında müzakereleri tamamlanan "Geri Kabul Anlaşması"na değinirken Türkiye'ye göçmenler konusunda AB'nin destek sağlamasının gereğine vurgu yaptı.

-"AB TÜRK VATANDAŞLARINA DAHA AÇIK OLMA İSTEĞİNİ GÖSTERMELİ"-

Avrupa'nın Türk vatandaşlarına "daha açık olma isteğini göstermesi şart olduğunu" da vurgulayan Urmas Paet, AB Adalet ve İçişleri Bakanlarının Şubat ayında, Avrupa Komisyonu'nun Türkiye ile vize diyalogunu başlatma niyetini not aldığını anımsatarak, "Bu sözü yerine getirmek ve AB ile Türkiye arasında vize muafiyetine yönelik somut adımların atılması için uygun zamanın geldiğini hissediyorum" dedi. Estonyalı Bakan, Türkiye'yi kastederek şunları da yazdı:

-"İKİ YÜZLÜLÜK, HAKSIZLIK"-

"Vatandaşları, Avrupa Birliği ülkelerini ziyaret etmek istediklerinde vize başvurusu istenen tek aday ülke. Bu durum, Avrupa Birliği'nin, yakın gelecekte Avrupa Birliği'ne katılmaya isteksiz veya olanağı bulunmayan üçüncü ülkelerle ciddi vize muafiyeti müzakereleri yürüttüğü bir dönemde iki yüzlülük ve haksız gibi görülüyor."

Estonya Dışişleri Bakanı, AB ve Türkiye'nin artık daha fazla zaman kaybetmemesi gerektiği inancını da dile getirdiği makalesinde vize konularında ilerleme sağlanmasının adeta durmuş olan katılım müzakerelerine de katkıda bulunacağını savundu.

-"VİZE İÇİN YOL HARİTASI SUNULMALI"-

AB'nin, ciddiye alınması için verdiği sözlerini yerine getirmesini de isteyen Paet, "Bu nedenle Avrupa Komisyonu'nu, Türkiye ile vize liberalizasyonuna ilişkin olarak, açık biçimde tanımlanan koşulların temelinde vize özgürlüğü olasılığını öneren bir yol haritasını sunmaya çağırmanın zamanı geldi" sözlerini de kullandı.

Estonyalı Bakan, makalesine son verirken de, "Kendimize, iki yüzlü olmaya ve AB'nin genişleme ve vize politikası ile kumar oynamaya izin veremeyiz" sözlerini kullandı.

Translation courtesy of EU Secretariat

TopBack

© Estonya Büyükelçiliği, Ankara Gölgeli Sok. No:16, Gaziosmanpasa, 06700 Ankara, tel. (90 312) 40 56 970, e-mail: