Eesti keeles English
Türkçe
Etkinlikler ve duyurular »

Estonya ve Türkiye, Istanbul’daki Bogazici köprüsü’nde Ortak Bir Kuzey Yürüyüsü Düzenledi

View all photos
07.05.2012

Video

7 Mayis 2012

Dün, 2012 Avrupa Spor Baskenti olan Istanbul’da Disisleri Bakani Urmas Paet ve Türkiye AB Bakanligi Bakani Egemen Bagis, Türkiye’de Estonya’nin tanitimina katkida bulunarak ve Istanbul’da yasayan kisilere yeni bir sporu tanitarak ortak ’Kitalar Arasi Kuzey Yürüyüsü’ etkinligine katildilar. Kuzey Yürüyüsü, Avrupa ve Asya kitalarini baglayan Bogazici köprüsü’nde gerceklesti.

Bu yürüyüs; Estonya Büyükelciligi, Türkiye Avrupa Birligi Bakanligi, Istanbul Valiligi ve Istanbul Büyüksehir Belediyesi tarafindan ortak olarak düzenlendi.

Kuzey Yürüyüsü’nün amaci; Estonya’yi yenilikci, dinamik ve acik bir ülke olarak tanitmak ve ayni zamanda fitness hareketlerinin tanitimini yapmakti. Türkiye’den, Estonya’dan ve diger ülkelerden 1000’in üzerinde kisi bu etkinlige katildi. Istanbul Valisi ve Istanbul Büyüksehir Belediyesi Baskani da ayrica yürüyüse katildi.

Kuzey Yürüyüsü’nden sonra Türkiye AB Bakanligi Bakani Egemen Bagis ile gerceklesen toplantida; Disisleri Bakani Paet, Türkiye’nin Suriye’deki uyusmazlik ortamina bariscil bir caba bulunmasi ve bölgedeki gergin ortama cözüm bulmasi yönündeki cabalarinin Estonya tarafindan  fark edildigini söyledi. Paet, ’Türkiye’nin, Suriyeli göcmenlere yaptigi yardimlari takdir ediyoruz ve bu olayin cözülmesi icin insani yardimlarla katkida bulunmaya ayrica haziriz’ yorumunda bulundu.

Avrupa Birligi ve Türkiye iliskileri hakkinda konusulurken Paet; Türkiye ile olan müzakerelerin desteklenmesi yönündeki pozitif gündemin, katilim müzakerelerinin yerini almamasi gerektigini söyledi. ’Katilim müzakerelerinin devam etmesi icin firsatlar bulunmalidir’ diyen paet daha sonra ’Dis iliskiler ve güvenlik konularinda Türkiye ile olan pozitif diyalog cok daha derin bir hale gelmistir’ yorumunda bulundu.
Paet, Estonya’nin Türkiye ile Avrupa Birligi arasinda vizelerin kaldirilmasi yönündeki bir vize diyalogunu Estonya’nin destekledigini ve bu sürecin yeniden bir kabul anlasmasiyla noktalanmasi gerektigini kaydetti.  ’Avrupa Birligi öncelikle bir vize muafiyeti saglamalidir ve bu listenin en basinda en öncelikli partnerleri ve aday ülkeler bulunmalidir’ yorumunda bulundu.

Ikili iliskiler hakkinda konusulurken Paet, Estonya’nin Tallinn ve Istanbul arasinda direkt bir ucusun yakinda baslamasini umdugunu bir kez daha belirtti. ’Bu olay ekonomik iliskilerin canlanmasina yol acacak ve turizmi arttiracaktir’ yorumunda bulundu.

TopBack

© Estonya Büyükelçiliği, Ankara Gölgeli Sok. No:16, Gaziosmanpasa, 06700 Ankara, tel. (90 312) 40 56 970, e-mail: