Eesti keeles English
Türkçe
Etkinlikler ve duyurular »

Estonya Dışişleri Bakanı'nın Ankara'ya resmi ziyareti

View all photos
18.07.2017

Estonya Dışişleri Bakanı Sven Mikser, 18 Temmuz 2017 tarihinde gerçekleşen Türkiye’ye resmi ziyareti esnasında iki ülke arasındaki iyi ilişkilerinin devam edeceğini ve Estonya’nın AB-Türkiye diyaloguna daha katkıda bulunmak istediğini ifade etti. Türkiye Başbakan Binalı Yıldırım, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Meclis Başkanı İsmail Kahraman ile yapılan toplantılarda Türkiye’nin iç siyasal durumu ve bölgesel güvenlik, konuşulan konulardan bazılarıydı.

Mikser, Estonya AB Dönem Başkanlığı’nın AB-Türkiye ilişkilerini ilerletmeye çalışacağını söyledi. Mikser, ‘Mülteci krizi, ekonomi, terörizme karşı müdahale ve gümrük birliği gibi AB ile birçok ortak ilgi alanlarını paylaşan Türkiye ve AB’nin arasındaki açık diyalogunu destekliyoruz’ dedi. ‘AB ve Türkiye’nin güçlü işbirliği ortak sorunların üstesinden gelebilmek için gereklidir’ diye ekledi. Mikser, AB genişlemesi politikası net kriterlere dayandığını ve tüm üye adaylarından, Türkiye dahil olmak üzere, Avrupa demokrasi ve hukuk standartlarına uymak beklendiğini söyledi.

Mikser, Türkiye’nin mülteci krizinin üstesinden gelmek için verdiği katkıyı takdir etti. ‘AB-Türkiye anlaşmasının yerine getirilmesi Avrupa’nın mülteci krizine çözüm bulma açısından çok önemlidir. 3,2 milyon mülteciye ev sahipliği yaptığı için Türkiye’yi takdir ederiz’. Mülteci krizinin de aynı şekilde Estonya için AB Komisyonu Dönem Başkanlığı esnasında bir öncelik olduğunu ifade etti.

Mikser, bir sene önce Türkiye’de meydana gelen darbe girişimi esnasında hayatını kaybeden veya yararlanmış vatandaşların ailelerine taziyede bulundu. Darbe girişiminden sonra Türkiye’de uygulayan tedbirler hukuk devlet ilkelerine, tüm vatandaşların yasal hakları dahil olmak üzere, uygun olmalıdır diye ekledi.

Mikser ayrıca ana muhalefet partisi CHP Genel Başkanı Sn. Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Sn. Öztürk Yılmaz ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ile Türkiye’nin iç politikasındaki gelişmeler hakkında konuşmak üzere görüştü.

TopBack

© Estonya Büyükelçiliği, Ankara Gölgeli Sok. No:16, Gaziosmanpasa, 06700 Ankara, tel. (90 312) 40 56 970, e-mail: